RAMADHAN

Alhamdullillah, sepanjang ramadhan ini rasanya baru 2/3 kali je pi tunjuk2 lauk kat bazzar ramadhan. Tp kuih2 tu mmg lh pi tunjuk2 tiap hari. Tiap kali ramadhan, it is a must for me to eat kuih manis2 ni. Kalau hari biasa memang tak makan lah. Maybe bagi menggantikan kurma, yg i don't really like tu. Rajin pulak ramadhan ini ke dapur, main masak2. Dah lama betul x memasak. Simple aje masakannya, iyalah makan sorang2, masak pun satu jenis lauk je. Sayur tu ulam-ulaman aje. Ok hingga takat hari ini, hari ke 19 puasa, dah buat daging bakar air asam, ikan bakar bercili, udang goreng berempah (this is my own receipe), sotong masak kicap. Tapi daging bakar & ikan bakar ni ler yg paling kerap, selera ramadhan memang selera ikan & daging bakar.

Hari ini.... hem, maybe goreng ikan je, kuah memang fucuk & suhun rebus aje... ok lah tu.... Esok akan berbuka puasa kat Dewan Perdana Felda dgn my doter & son-in-law, hemmm RM 68/pax dah increase, last year RM 50 aje. Kalau ikutkan duit, memang rasa sgt mahal, but then, makanan kat sini memang sedap2, especially teh tarik dia, mmg best gler lah.... last year, smpi x boleh bernafas sbb minum byk teh tarik, dah tu pulak our table betul2 sebelah teh tarik, x payah bangun pun, hulur tangan aje.

Lusa pulak, ada undangan berbuka yg my big boss arrange, kat mana ye, Hadramawt, Jalan Raja Chulan. Bunyinya macam makanan arab... ya habibi...

Comments

Popular Posts